Expertrådet deltog vid seminarium arrangerat av Formas

Den 16 november deltog Expertrådets ledamot Sofie Storbjörk samt Therése Sjöberg vid Expertrådets sekretariat i ett frukostseminarium om hur klimatanpassning och civil beredskap kan förenas för att framtidssäkra samhället när klimatet förändras.

Seminariet Rädd eller beredd – kan klimatanpassning framtidssäkra samhället? inleddes med en reflektion av Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som underströk kopplingen mellan klimatanpassning och samhällets säkerhet och beredskap och vikten av att anpassningsfrågan inkluderas i organisationers ordinarie verksamhet.

Därefter följde ett panelsamtal mellan Staffan Moberg, jurist och klimatanpassningsexpert vid Svensk Försäkring, Sofie Storbjörk, forskare vid Linköpings Universitet och ledamot i det Nationella expertrådet för klimatanpassning, samt Therése Sjöberg, verksamhetsansvarig för sekretariatet till det Nationella expertrådet för klimatanpassning. Panelsamtalet modererades av Malin Mobjörk, biträdande avdelningschef vid Formas avdelning för miljöfrågor.

Malin Mobjörk, jurist och klimatanpassningsexpert vid Svensk försäkring
Malin Mobjörk
Det var en värdefull diskussion där vi kunde fördjupa samtalet om hur klimatanpassning bidrar till att minska sårbarheter och stärka samhällets säkerhet, säger Malin Mobjörk. Även om samtalet fokuserade på risker kopplat till skyfall och översvämningar, diskuterade vi även andra risker exempelvis kopplat till värme och torka samt transnationella risker. Detta helhetsperspektiv är viktigt för att stödja utvecklingen av ett hållbart och robust samhälle, förklarar Malin.

  

Hinder och förutsättningar

Under panelsamtalet lyftes bland annat frågor om hinder för klimatanpassningsarbetet samt hur vi får till stånd de investeringar som krävs för att bygga ett mer robust samhälle. Även frågan om vi passar på att framtidssäkra när vi återställer efter en extrem väderhändelse diskuterades.

Sofie Storbjörk, forskare vid Linköpings universitet och ledamot i det Nationella Expertrådet för klimatanpassning.
Sofie Storbjörk
Forskning visar att fastighetsägare ofta återställer översvämningsdrabbad egendom utan att förbygga framtida risker, berättar Sofie Storbjörk. Här kan exempelvis försäkringsbolagen spela en tydligare roll i att säkerställa att återställningen blir mer proaktiv och inriktad på att undvika att liknande problem uppstår igen, menar Sofie, och får medhåll av Staffan Moberg.

Sofie lyfte även att vi behöver se mer av innovativa lösningar för samverkan och samfinansiering av åtgärder. En av nyckelfrågorna framåt är enligt Sofie att få till stånd klimatanpassningsåtgärder i befintlig bebyggd miljö med en ansvarsfördelning där det inte primärt är kommunerna som har rådighet utan fastighetsägare.

  

Expertrådets tre riskområden

Therése Sjöberg berättade bland annat om att Expertrådet har gjort en tydlig koppling mellan klimatanpassning och civil säkerhet genom utpekandet av tre riskområden: Fysisk säkerhet och markanvändning, Vattensäkerhet och Matsäkerhet i sin första rapport till regeringen.

 Therése Sjöberg, verksamhetsansvarig för sekretariatet till det Nationella Expertrådet för klimatanpassning
Therése Sjöberg
Expertrådet ville lyfta fram att det krävs ett helhetsperspektiv på klimatanpassningsfrågan, och att ett klimatanpassat samhälle är ett säkrare samhälle, förklarar Therése Sjöberg. Rådets huvudbudskap är att vi nu måste gå från planering till genomförande av klimatanpassningsåtgärder och att vi måste få till en acceleration i klimatanpassningsarbetet på alla nivåer i samhället, säger Therése Sjöberg.

Omkring 90 personer deltog på plats och över 350 personer följde seminariet digitalt. Sammantaget var både Sofie och Therése nöjda med sitt deltagande vid detta viktiga och intressanta seminarium.