Arbetet med Expertrådets andra rapport har påbörjats

Expertrådet och dess sekretariat  har nu börjat sätta ramarna för rådets andra rapport och planeringen av underlag och aktiviteter är i full gång. 

Det Nationella expertrådet för klimatanpassning är tillsatt av regeringen och har i uppdrag att vart femte år besluta om en rapport som ska innehålla:

  • en sammanfattande analys av klimatförändringens effekter på samhället,
  • en uppföljning och utvärdering av det nationella arbetet med klimatanpassning,
  • en prioritering av anpassningsåtgärder utifrån en bedömning av risk, kostnad och nytta, samt
  • förslag på inriktning av det nationella arbetet för klimatanpassning.

Expertrådet har sedan överlämnandet av den första rapporten även fått i uppdrag av regeringen att genomföra en nationell klimat- och sårbarhetsanalys. Rådets andra rapport till regeringen ska överlämnas i december 2026 och är det mycket arbete som ska göras innan dess. En plan och struktur för arbetet har redan beslutats och arbetet är i full gång.

En huvudrapport och tre bilagor

Expertrådets andra rapport till regeringen kommer att bestå av en huvudrapport som fokuserar på rådets förslag på prioritering av åtgärder samt inriktning av det nationella arbetet för klimatanpassning. Huvudrapporten underbyggs av tre fristående bilagor som kopplar till rådets uppdrag:

  • Bilaga 1: Nationell klimat- och sårbarhetsanalys (NKSA)
  • Bilaga 2: Uppföljning och utvärdering av det nationella arbetet med klimatanpassning
  • Bilaga 3: Kostnads-nyttobedömning av prioriterade risker, sårbarheter och åtgärder
Bild som visar att tre bilagor kommer att ingå i rapporten från Expertrådet.

Nationell klimat- och sårbarhetsanalys (NKSA)

I och med att resultaten från NKSA:n blir viktiga underlag även för de övriga bilagorna fokuserar Expertrådet just nu på att ta fram en metod och process för genomförandet av analysen.

En klimat- och sårbarhetsanalys utgör ett viktigt underlag för att identifiera och prioritera åtgärder för klimatanpassning. Syftet med NKSA:n är att analysera och bedöma de främsta klimatrelaterade riskerna för samhälle och ekosystem i olika delar av Sverige. Den kunskap som framkommer genom NKSA:n ger en viktig grund för förståelsen av den svenska sårbarheten och exponeringen för klimatförändringens effekter och vad som behöver göras för att stärka anpassningsarbetet i Sverige.

NKSA:n kommer att innefatta en analys och bedömning av klimatrisker för samhälle och ekosystem, utifrån sårbarhet och exponering för klimatrelaterade faror, i ett nationellt perspektiv. Analysen planeras att genomföras utifrån fem identifierade huvudsystem.

De fem huvudsystemen är:

  • Hälsa
  • Ekosystem
  • Bebyggd miljö och infrastruktur
  • Livsmedelsförsörjning
  • Näringsliv och naturresurser.

Vatten kommer att ingå som ett tvärgående system som genomsyrar samtliga fem huvudsystem. Systemen såväl påverkar som påverkas av varandra.

Bild som visar fem system som ingår i helhetssyn vatten.

För Expertrådet är förankring, transparens och delaktighet i arbetet med NKSA:n av högsta vikt. Rådet planerar därför att bjuda in ett stort antal experter från flera olika samhällsaktörer att delta i genomförandet av analyserna och bedömningarna för de olika huvudsystemen. Fem större expertgruppsworkshopar och en gemensam hearing är redan inplanerade att hållas under våren 2025.

Uppföljning och utvärdering

I denna bilaga avser Expertrådet att följa upp och utvärdera olika delar av det nationella arbetet med klimatanpassning. Rådet avser bland annat att följa upp om regeringen under policycykeln agerar på de avsiktsförklaringar som presenteras i regeringens nya strategi och handlingsplan för klimatanpassning, om och hur olika samhällsaktörer arbetar med klimatanpassning, samt om befintliga incitament och vidtagna åtgärder bidrar till att minska samhällets utsatthet för klimatrelaterade risker. Här avser rådet även försöka synliggöra utmaningar, behov och möjligheter för det fortsatta arbetet.

Resultatet av ett pågående regeringsuppdrag som utförs av SMHI och Naturvårdsverket, om att ta fram förslag på ett nationellt system för uppföljning och utvärdering av klimatanpassningsarbetet kommer att vara ett viktigt inspel till Expertrådets arbete med denna bilaga. Regeringsuppdraget ska redovisas till regeringen i februari 2025. Det är oklart om, och i så fall när, regeringen kommer att fatta eventuella beslut kopplade till förslaget om ett nationellt system för uppföljning och utvärdering. Expertrådet kommer därför arbeta med sitt uppdrag att följa upp och utvärdera det nationella arbetet med klimatanpassning parallellt med och oberoende av regeringsuppdragets förslag fram till dess eventuella regeringsbeslut kommit på plats.

Kostnads-nyttobedömning

Expertrådet gjorde i sin första rapport till regeringen bedömningen att förutsättningar i dagsläget inte finns för att göra en traditionell kostnads-nyttoanalys av klimatanpassningsåtgärder på nationell nivå. Olika åtgärders kostnader - eller kostnader för att inte vidta åtgärder -, såväl som nyttor av åtgärder i ett framtidsperspektiv, är mycket svåra att kvantifiera på nationell nivå och försök till sådana uppskattningar kommer att innehålla mycket stora osäkerheter.

I den nya strategin och handlingsplanen för klimatanpassning anger regeringen att det för att underlätta deras beslutsfattande ”finns behov av kostnads-nyttoanalyser för klimatanpassningsåtgärder, inklusive kostnader och nyttor för att inte vidta några åtgärder”.

Expertrådet avser i denna bilaga att utifrån rådande förutsättningar försöka göra bedömningar av kostnader och nyttor kopplade till de prioriterade risker som identifieras i NKSA:n samt rådets prioriterade åtgärder.

Expertrådet kommer under åren fram till leveransen av nästa rapport till regeringen löpande att informera om hur arbetet med de olika delarna inom uppdraget går, bland annat genom nyhetsuppdateringar på rådets hemsida. Detta för att ge så mycket insyn i rådets arbete som möjligt.

Frågor?

Har ni frågor kring Expertrådets uppdrag och arbete får ni gärna kontakta rådets sekretariat genom att maila klimatanpassningsrad@smhi.se