En ny rapport som presenteras av Nationella expertrådet för klimatanpassning visar att nära en miljon byggnader i Sverige finns i områden som riskerar att utsättas för erosion, ras, skred eller översvämning från havet eller sjöar och vattendrag. Rapporten är producerad av Sweco som genomfört analysen som en översiktlig överlagringsanalys. Utredningen fokuserar på nuvarande fastighetsbestånd, i nutid och för framtida scenarier. Åtgärder som kan minska risken för att byggnation drabbas av erosion, ras, skred eller översvämning har inte tagits hänsyn till i analysen. Det gör att resultatet i verkligheten kan vara både högre och lägre i framtiden beroende på framtida byggnation.
Enligt rapporten är de flesta av byggnaderna som befinner sig i riskutsatt område av typen Komplementbyggnad (58%) eller Bostad (33%). Viktigt att lyfta fram är att en betydande del av byggnaderna i kategorin Samhällsfunktion, som omfattar exempelvis skolor, är riskutsatta.
Byggnader från detaljplaner från 1960-, 70- och 80-talet är mer utsatta, och det sker en hel del förtätning i dessa områden utan att ny kunskap och nya krav på klimatrisker beaktas. I dag är även betydande andel byggnation utanför detaljplanelagt område. Där finns en risk att byggnation inte bedöms utifrån samma grunder kopplat till klimatrisker.
Förutom byggnader har även befintligt bestånd av vägar och järnvägar analyserats. Även de är utsatta - idag befinner sig cirka 14 procent av vägsträckorna och 16 procent av järnvägssträckorna inom riskområden, en andel som förväntas öka.
Rapporten utgör underlag till nationell klimat- och sårbarhetsanalys
Det Nationella expertrådet för klimatanpassning har som uppgift att utvärdera arbetet med klimatanpassning i Sverige och ge förslag på fortsatt arbete. Rådet har fått ett utökat uppdrag av regeringen att ta fram en nationell klimat- och sårbarhetsanalys. En av delarna i detta arbete är att kartlägga klimatrisker inom bebyggd miljö, varför Sweco tilldelades uppdraget att utreda befintlig bebyggelse i riskutsatta områden.
Omfattande insatser krävs för att stärka framtidens samhällsplanering
Nationella expertrådet för klimatanpassning ser att det finns mycket att ta vidare från utredningen. Sweco lyfter i sin rapport att det saknas tillräcklig statistik för att följa upp hur ofta detaljplaner överprövas eller stoppas med hänsyn till klimatrisker. Detta gör det svårt att bedöma om dessa risker verkligen beaktas i tillräcklig utsträckning vid planering av ny bebyggelse.
Vi från Expertrådets sida konstaterar även att vi fortsatt har en stor utmaning när det gäller beslutsunderlag och riktlinjer. Det behövs nationella jämförbara bedömningar som stöd för vilka områden som är lämpliga för byggnation, menar Tommy Danielsson, förvaltningschef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Kristianstads kommun tillika ledamot i Nationella expertrådet för klimatanpassning.